WAT EN WANNEER

Wat is een Osteopaat?

Een osteopaat is niet wat men noemt een “kraker”. Deze term wordt voornamelijk gebruikt voor een chiropractor die zijn behandeling vooral stoelt op het ‘losmaken’, ‘kraken’ of ‘manipuleren’ van de gewrichten. Een osteopaat manipuleert ook indien nodig, maar heeft daarnaast een heel uitgebreid arsenaal aan andere technieken zoals mobilisaties, spierrekkingen of zachte-weefseltechnieken. Op deze manier kunnen ook patiënten waarbij het tegenaangewezen is om te ‘manipuleren’, zoals bijvoorbeeld kindjes of ouderen met osteoporose veilig behandeld worden. Tijdens het onderzoek zal altijd nagegaan worden welke technieken aangewezen zijn.


Een osteopaat doet geen revalidatie. Dus voor de eerste aanpak na, bijvoorbeeld een knieoperatie, een zware verstuiking of een frozen shoulder, kunt u best eerst contact opnemen met een gespecialiseerde kinesitherapeut. Wat wel vaak gedaan wordt is ergens begin, midden en einde van de revalidatie een osteopathisch bilan op te stellen om eventuele aandachtspunten in kaart te brengen. Vaak gaat men door een structureel letsel zich anders houden of verkeerd bewegen waardoor er na verloop van tijd andere gebieden in het lichaam klachten kunnen geven. Een osteopaat gaat hier specifiek naar op zoek en kan desbetreffend hierop behandelen of soms ook tips geven aan de patiënt of de behandelende kinesitherapeut.


Wanneer ga ik naar een Osteopaat?

U kunt terecht bij een osteopaat voor rug- en nekklachten, hoofdpijnen, kaakklachten,  functionele buikklachten, ..

 

Ook wanneer u (nog) geen klachten heeft of oude klachten voor wilt blijven kunt u een afspraak maken bij een osteopaat. 


Op de pagina FAQ kunt u enkele veelgestelde vragen en verschillende indicaties nalezen.

Vergoeding

In België wordt osteopathie gedeeltelijk vergoed door de afzonderlijke ziekenfondsen. Zij betalen tot op heden 10,- € per behandeling terug en dit gemiddeld  5 x per kalenderjaar. Hiervoor heeft u geen voorschrift of verwijzing van uw huisarts nodig.


Betalen kunt u contant of via de mobiele bankapp/Payconiq.


Een behandeling duurt gemiddeld een half uur.