HOME

Wat is Osteopathie?


Osteopathie is een manuele, functionele behandeltherapie met een oorzaak-gerichte aanpak.

Via manuele onderzoeksverrichtingen en technieken gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van uw klacht.


De osteopaat zal tijdens een behandeling het lichaam altijd beschouwen als 1 geheel waarbij de beweeglijkheid van de afzonderlijke gewrichten, de spieren, zenuwen en de bloedvaten ten opzichte van elkaar centraal staat.

Het onderzoekBij een eerste consult zal de osteopaat op zoek gaan naar de oorzaak van uw klacht. Via een vraaggesprek worden er vragen gesteld over de aard en het ontstaan van de klacht, maar ook over uw medische voorgeschiedenis en vroegere onderzoeken.

Dit laatste is van belang om na te gaan of er nog andere problemen aanwezig zijn die direct of indirect in verband staan met de huidige klacht. Via een manueel onderzoek zal dan het lichaam getest worden. Indien nodig zal de osteopaat u ook doorsturen voor verder onderzoek.

De  behandelingEen osteopaat behandelt enkel met zijn handen. Via mobiliserende technieken, manipulaties of zachte-weefsel-technieken zal er op het lichaam gewerkt worden om zo de beweeglijkheid te herstellen waar nodig.

Bij aandoeningen zoals zware artrose of discushernia’s, zal geprobeerd worden om de klachten te verminderen door het lichaam meer compensatiemogelijkheden te geven via het optimaliseren van de beweeglijkheid van de omliggende gewrichten of weke-delen-structuren.