BIO

Wie zijn wij?

Ingmar Eyben:


2002: MSc in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie, aan de K.U.L. te Leuven

 

2005: D.O. Osteopathie, aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent

 

2005: Michel Janssens Award, IAO te Gent

 

2005 - 2015: Docent aan de International Academy of Osteopathy, München, Berlin, Neuss, Stuttgart en Wenen

 

2007: BSc (Hons) Ost. Med., aan de University of Westminster te Londen


2006 - heden: Gastdocent Hogeschool Zuyd,  afdeling fysiotherapie te Heerlen.


Bij vragen kunt u Ingmar contacteren op ingmar@osteoeyben.be.

Ruth Thaens studeerde in 2006 af als MSc in de Kinesitherapie waarna ze meerdere specialisaties volgde zoals Manuele Therapie, Taping, Postoperatieve Revalidatie, Lymfedrainage, Zwangerschapsrevalidatie en Relaxatie.


In 2017 behaalde ze het diploma Professionele Osteopate D.O. aan de International Academy of Osteopathy te Gent. Ze is aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Belgische Osteopaten (Osteopathie.be).


Om haar kennis en vaardigheden uit te breidenen op punt te houden volgt Ruth regelmatig bijscholingen zoals KPNIOsteopathie bij Baby en Kind en Osteopatie bij Zwangeren.


Bij vragen kan u Ruth contacteren via ruth@osteoeyben.be.

Karel van Baelen behaalde zijn Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie in 2018 aan de U.Hasselt en de K.U.Leuven.


Na zijn opleiding heeft hij zich verder gespecialiseerd in dry-needlng en neuro-structurele integratie therapie (NST).


In 2023 behaalde hij zijn Master Diploma in de Osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te gent. 


Bij vragen kan u Karel contacteren via karel@osteoeyben.be.

Ons werkgebied

  • Parietale Osteopathie:

Behandeling van acute of chronische rug- en nekpijn en andere musculoskeletale klachten, ...

Hieronder vallen zowel de meest courante rug- en nekklachten alsook overbelastingsletsels, recidiverende  ontstekingen, acute lumbago, uitstralingen in de armen of benen, ... Zowel de klacht als zijn omgeving worden in een eerste onderzoek onder de loep genomen en zo zal besloten worden of de klacht een indicatie is voor een osteopathisch behandeling. Indien niet, zal er met de patiënt gekeken worden welke stappen deze het beste verder zet.

 

  • Viscerale Osteopathie:

Behandeling van functionele buikklachten, postoperatieve mobilisaties, ...

De meeste patiënten zijn in dit geval met hun klacht al eerst bij hun huisarts of een specialist geweest. Enkel indien er hier geen sprake is van een onderliggende pathologie of aandoening, zal de osteopaat onderzoeken en kijken of er via functionele manuele behandeling een positieve invloed op het probleem verkregen kan worden. Een osteopathische  behandeling zal nooit een medicamenteuze behandeling vervangen.   

 

  • Craniosacrale Osteopathie:

Hoofdpijn, kaakproblemen, duizeligheid, coccygodynie, ...

Een veel voorkomende klacht in de osteopathiepraktijk is hoofdpijn. Soms komt deze vanuit de nek, soms is dit een uitstraling van de aanhechtingen van de kaakspieren, soms is dit door een een andere problematiek zoals bijvoorbeeld stress. Hier kan een osteopaat meestal goed op inwerken. Door middel van een provocatieonderzoek gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van deze klacht. Er wordt onder andere ook gekeken welke andere technische onderzoeken reeds gedaan werden en indien nodig kan er aan de huisarts gevraagd worden om verder onderzoek te laten doen. Het hoofddoel van een eerste onderzoek is kijken of er niets anders aan de hand is en  of de patiënt daardoor geen andere therapie nodig heeft.

Een andere klacht die veel mensen ooit in hun leven krijgt is duizeligheid. Ook deze klacht kan van vele oorzaken afkomstig zijn.

 

  • Osteopathie bij Zuigelingen:

Voorkeurshouding,  buikkrampjes, moeilijke ontlasting, overmatig huilgedrag, ...

Veel ouders zijn voor deze klachten met hun kindje al bij de huisarts, vroedvrouw of pediater geweest. Indien er hier geen belangrijke medische achtergrond te vinden is voor het probleem, zal de osteopaat een  algemeen onderzoek doen en indien mogelijk een functioneel behandelplan opstellen. De technieken die gebruikt worden bij pasgeborenen of kindjes zijn volledig aangepast aan de doelgroep en verschillen sterk van de technieken die bij volwassenen gebruikt worden.

 

  • Geriatrische Osteopathie:

Behandeling bij ouderen met vergevorderde artrose en/of osteoporose, ...

Door artrose krijgen de getroffen gewrichten een verminderde beweeglijkheid. De technieken worden aangepast  om voorzichtig de mobiliteit van deze degeneratieve gewichten en hun omliggende weke delen (gewrichtskapsels, ligamenten en diepere spierlaag) te verbeteren. Bij  veel patiënten is het zinvol deze behandeling uiteindelijk op regelmatige basis te herhalen om zo de gewonnen mobiliteit te onderhouden. Vaak betekent dit dat er om de 2-3 maanden een "onderhoudsbehandeling" gedaan wordt, afhankelijk van de noden, maar ook van de wensen van de patiënt.

 

  • Preventieve Osteopathie:

Voorkomen van sportletsels, arbeidsgerelateerde preventie, algemene check up, ... 

Veel sporters hebben weet van een zwakke plek door een ouder letsel of wensen graag in de voorbereidingsperiode van hun seizoen een check up te krijgen. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of er bijzonderheden zijn die invloed kunnen hebben op het  optimaal functioneren van het lichaam.

Andere mensen doen een bepaalde job of hobby waarbij ze weten dat hierdoor hun lichaam op een foutieve manier gebruikt gaat worden. In dit geval wordt geprobeerd  het lichaam in zo goed mogelijke staat te brengen door alle mogelijke compensatiegebieden van de persoon te optimaliseren.